2012-02-08 09:31:07• hírek • MTI

A lépcsőzetes orr-rész a pilóták biztonságát szolgálja

Az elmúlt napokban bemutatott idei Forma-1-es versenyautók többségének az eddig megszokottól jelentősen eltérő, lépcsőzetes orr-részt építettek, ezt pedig a szabálymódosításokkal indokolták a tervezőmérnökök. A változtatás tulajdonképpen a pilóták biztonsága érdekében történt.

A 2010-es idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon nem sokkal a rajt után Michael Schumacher (Mercedes GP) megpördült és a menetiránnyal szemben állt meg, a mögötte érkező Vitantonio Liuzzi (Force India) azonban nem tudta kikerülni, s gyakorlatilag "felmászott" autójával hétszeres világbajnok német riválisának versenygépére. Schumachernek szerencséje volt, hogy Liuzzi autójának orra nem találta el a fejét, a baleset nyomán azonban úgy igyekeztek módosítani az F1 biztonsági szabályzatát, hogy hasonló eset lehetőleg ne forduljon elő a jövőben.

Ennek megfelelően az új előírás szerint az autók orrkúpjának egyetlen pontja sem lehet magasabban - a talajtól számítva - 550 milliméternél. Ezzel a rendelkezéssel elkerülhető, hogy a frontálisan ütköző autók - mint Schumacher és Liuzzi esetében - különböző magasságú orrkúpjaik miatt "rácsúszhassanak" egymásra.

A tervezők számára az jelentett problémát, hogy a váz többi része nem süllyeszthető az orrkúpnál meghatározott maximális magassággal arányosan, s az első tengely felett átlagosan 595 milliméter az F1-es autók magassága. A lépcsőzetes orr-részt tehát a 40 milliméteres különbség áthidalása érdekében építette meg a vb-címvédő Red Bull, valamint a Ferrari, a Lotus, a Force India, a Sauber, a Toro Rosso, a Williams és a Caterham is.

Érdekesség, hogy a McLaren - legalábbis a múlt szerdán bemutatott autó alapján - másképp oldotta meg a kérdéses rész tervezését, Lewis Hamilton és Jenson Button versenygépeinek orra ugyanis nem törik meg látványosan, azonban jóval meredekebben ível lefelé, mint a riválisok autóin.

A Forma-1-es szezon március 18-án, Melbourne-ben rajtol.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: